tisdag 11 oktober 2011

Finewine-provning med Claes på Vingruppen

 Veckan fortsätter och idag fick jag möjligheten att sitta med Claes Lindkvist VD Vinunic Finewine-provning. Jag var oerhört laddad och nyfiken när jag satte mig till bords. Vi fick reda på att vi skulle prova de sex vita vinerna blint och sen köra en öppen provning på de röda. Spännande! Jag hoppar över alla detaljer om vinerna och låter den nyfikne läsaren antingen googla eller lämna en fråga i kommentarsfältet.
 2009 Clos Mireille Blanc de Blanc, Domaine Ott, 249:-  Doften är nästan lite sötfruktig och har inslag av mineraler, är lite rökig, våta sten, tuttifrutti och blommor. I smaken är den viskös och nästan tjock. Här finns en hel del mineraler, och jag tycks hitta lite ylle, persika och blommor. Gott.
 2006 Ermitage Ex Voto Blanc, E Guigal, 1295:-  har en doft som är djup. Här tycker jag mig finna lite brända äppeltoner, men även lite honung och hjotron. I smaken har vinet lite brända toner och inslag av fat, smör, blommor, äpplig, lite sherry-toner. Avslutet är silkeslent och väldigt långt. Gott absolut, men inte riktigt min kopp med te.
 2009 Interkardinal Solaris, Åhus vingård, 295:-  har en doft som är fräsch, svartvinbärsnickel, krusbär och en krispighet, samt en svag pepparkakston. I smaken är vinet friskt med en livlig syra, inslag av svarta vinbär, lite viskös, nötter och lite kryddig.
Chockad när jag får veta att det är ett svenskt vin. En av de godaste vita på provningen. Alkoholhalt på 15,5%, känns inte alls. Galet kul att få prova.
 2009 Chateau Pape Clement Blanc, Bordeaux. 1445:-  har en doft som är personlig och udda. Den sticker ut ur mängden. Djup doft inslag av grå päron och honung. I smaken väldigt viskös och lätt eldig, det känns nästan halvtorrt. Lång eftersmak. Inte riktigt min gränd heller. Jag är inte riktigt där ännu i mitt vitvins drickande. 98 poäng RP.
 2009 Ridge Estate Chardonnay, USA, 295:-  har en doft med finess och elegans. Inslag av lite smör, nötighet, lite fat, päron, aprikos. I smaken är det elegant och lite varmfruktig. Toner av grape och skalbeska och lite ylle. Fint avslut. Gott.
 2009 Hansel North Slope Chardonnay, USA, 329:-  har en svag ekig doft med läckra inslag av päron, vita blommor och lite citrus. I smaken finns en härlig elegans och en ren fin frukt med exotiska toner, päron, mineraler och lätt fatbehandling. Riktigt gott.
 2004 Brunello di Montalcino Riserva, Fuligni, 595:-  har en doft som är komplex och nyanserad, toner av körsbär och fat, djup frukt med lite mognadstoner, sultan russin, små lätta fikon. I smaken dominerar körsbär följt av fat, lite kryddiga toner, svart te, plommon, finkorniga tanniner och ett torrt långt avslut. Jätte gott.
 2007 Chris Dundee Hills Pinot Noir, USA Oregon, 279:-  har en tydlig och stor Pinot doft, med mogna jordgubbar och kaffetoner. I smaken finns en pigg och fräsch syra, inslag av jordgubbar och körsbär, men också lite mango i avslutet. Mycket gott.
 2008 Bergström Vineyard Pinot Noir, USA Oregon, 549:-  har en doft som är sötfruktig och tydlig pinot-toner, röda bär, körsbär, mjölkchoklad, elegant och djup. I smaken är frukten lite sötfruktig men med en fräsch syra och fina sandiga tanniner, jordgubb, hallon, körsbär, och ett långt avslut. Skit gott.
 2008 Walter Hansel North Slope Pinot Noir, USA Russian River, 349:-  har en doft av rött skimmer, vinbär, hallon, körsbär och apelsin. I smaken är det en symfoni av röd frukt och gula exotiska toner av mango och papaya, lite örter och ett härligt långt avslut. Galet god, favvo.
 2009 El Reventon, Bodegas Jiménes-Landi, 569:-   har en doft med flyktiga mint toner, hallon och lite karamell, mörk/röd frukt. I smaken är vinet ungt och tanninrikt, viskös, men fräscha apelsinsyror, inslag av hallon, körsbär, plommon, menthol. Lång eftersmak. 97 poäng RP, ekologiskt.
 2008 St Joseph Vignes de L´Hospice, E Guigal, 495:-  har en doft med klassisk rhonestil, vit peppar, chark, korv och mörk frukt. I smaken finns animaliska toner och vit peppar, korv, moreller, ekfat, tuffa tanniner, fylligt och lite bonnigt. Gott, men ibland kan pepparn ta lite överhand.
 2007 Côte-Rôtie Château D´Ampuis, E Guigal, 849:-  har en doft som är elegant, kraftfull och med djup frukt, små röda bär, svävande menthol, läckra kola-toner. I smaken har vinet en härlig balans med dyr frukt, finkorniga men bestämda tanniner, kryddigt, röda nästan söta bär, snygga fat och ett super gott avslut. Yes now we talking. Shit va bra den här är.
 2006 Catena Malbec Nicasia, Argentina, 395:-  har en doft av plommon och mjölkchoklad, lakrits och körsbär. Smaken är varm och fruktig, plommon och choklad, lite grovhuggen. Näe, jag vill inte förföras av Catena-vinerna, varken förr eller nu.
 2008 Ridge Cabernet Sauvignon Estate ( Santa Cruz Mountains ), 295:-   har en läcker och flörtig doft med toner av svarta vinbär och mint, vanilj och fat. Smaken är fruktigt len, sandiga tanniner, flörtig, plommon, svarta vinbär, lite fat och ett gott avslut. Jätte god och för en liten peng dessutom.
 2004 Gaja Sperss, Langhe, 1395:-  har en doft av djup komplex frukt, målarlåda, tryffel, örter, röda söta bär. Smaken bär på ordentlig kraft men samtidigt en elegans, massor av sandiga tanniner, frisk smak av körsbär, jordgubb, hallon, ren lyxig frukt och ett avslut som imponerar. Satan i gatan va gott. Barolo när det är som bäst.
 2007 Paradise Hills Proprietary Red, Blankiet Estate, ca 1350:-  har en doft av djup och rik frukt, fylld med svarta vinbär, frisk menthol. Smaken är fyllig, stor och rik på frukt, unga markanta tanniner men samtidigt med en fantastisk balans och len frukt som gör det förvånadsvärt drickbart redan nu, viol, choklad, mint, svarta vinbär, och ett läckert långt avslut. Godaste Caben jag druckit, mums.
 2008 Romanée-Conti La Tache Grand Cru, Bourgogne, ca 6500:-   har en helt galen stor och förförisk doft, vilken kraft och balans, eggar sinnet med sexiga mogna jordgubbar, lätta kaffepustar, komplext och helt enkel underbar. En porr av dofter. Smaken är i perfekt balans och med den syggaste frukt jag kännt, ett syrligt bett av körsbär, lätta gröna toner av stjälkarna, mogna jordgubbar, sandelträ, lite söt piptobak, lite läder, fantastiskt koncentration. Ett avslut som aldrig tar slut, även på pendeltåget hem till Södertälje kan jag fortfarande plocka fram smakerna i munnen. Kärlek och respekt.
 2004 Chablis Grenoullies Grand Cru, La Chablisienne, 449:-  har en läcker fruktig doft med massvis av mineraler. Smaken är också fylld med mineraler, flinta, vått ylle och elegans. Svårt att samla intryck efter La Tache.
2009 Kapcsándy State Lane Rosé, Napa USA, 229:-  har en supergod doft med blommor, smultron, hallonbåtar, helt unik stil. Smaken är personlig och frisk med röda bär, blodgrape och blodapelsin. Bästa rosén någonsin.

Tack Johan och Claes för en fantastisk provning.

2 kommentarer:

Australia Rock sa...

Jaha du det där var en provning som hette duga, hade varit kul att få delta :-)

Micke sa...

visst var den grym, jag är oerhört tacksam över att jag fick en plats. Vi kanske ses på en provning någongång? :-)