tisdag 31 maj 2011

Sandra Tavares hos Munskänkarna i Södertälje

Igår hade vi förmånen att få ha en provning med Sandra Tavares da Silva från Portugal, allt ordnat genom Hélène Westelius på Handpicked. Vårt upplägg denna gång skiljde sig från tidigare provningar på det sätt att denna kväll var upplagd på mingel. Medlemmarna fick ett glas portugisisk bubbel i glaset vid dörren, för att sedan få höra Sandra passionerat berätta om sitt hemland och vinerna därifrån. Därefter fick medlemmarna i sin egen takt sitt glas påfyllt med vinerna och kunde mingla med likasinnade, Hélène och Sandra. Sandra Tavares arbetar just nu i två företag, det ena är det som hennes föräldrar startade Quinta de Chocapalha utanför Lissabon Estremadura. Det andra är i hennes och hennes mans ( Jorge Borges, jobbat tidigare för Niepoort ) vinföretag Wine & Soul i Douro. Det märks att Sandra har vinet flytande i sina ådror. Hon kan allt som går att veta om portugisik vinmakning och hon berättar gärna om sina erfarenheter på ett mycket sympastiskt och enkelt sätt.

Jag själv hann inte prova så noga denna gång då jag var med och hällde upp vin i alla glas, men min största överraskning var Sandras vita vin Guru, som nästan upplevde burgundisk på doften med sin fina nötiga ton. Smaken härligt balanserad och munfyllande med mineraler och citruskött. På den röda sidan var det hennes Port som jag inte provat tidigare som var riktigt god. Stor kirschig doft med sammetslen fyllig ung frukt och en oerhörd längd, förvånadsvärd lättillgänglig redan nu. Galet bra till en bit Sörmlands Ädel från Jürss.

Jag hoppas kvällen blev en succé för dem som var med denna kväll. Jag har en fått en ny relation till Portugal, ett minne för livet och är en erfarenhet rikare. - Tack Sandra och Hélène.

2008 Quinta de Chocapalha Branco, SB:88753 Pris:109:-
Gjort på Arinto, Viosinho och Vital. 7 månader på rostfria fat.



2008 Chocapalha Reserva Branco, SB:72998 Pris:169:-


Gjort på Chardonnay, Arinto och Vital. 7 månader på ekfat/rostfria tankar.



2009 Guru, Wine & Soul, SB:99784 Pris:249:-


Gjort på Viosinho, Rabigato, Codega och Gouveio. 7 månader på franska ekfat.



2007 Quinta de Chocapalha Tinto, SB:83271 Pris:109:-


Gjort på Tinta Roriz, Caastelão, Touriga Nacional, Syrah och Alicante Bouschet. 16 månader på franska ekfat.



2007 Chocaphala Reserva Tinto, SB:72587 Pris:219:-


Gjort på Touriga Nacional, Tinta Roriz och Syrah. 19 månader på franska ekfat.



2007 Pintas Character, Wine & Soul, SB:99809 Pris:249:-


Gjort på 30-tal olika druvsorter. 18 månader på franska ekfat.



2007 Pintas Vintage Port, Wine & Soul, SB:99656 Pris:399:-


Gjort på ett 30-tal olika druvsorter. 20 till 24 månader på Botti.



Inga kommentarer: