måndag 25 oktober 2010

1998 Réserve des Capitelles

Ännu ett moget vin från Systemets beställningssortimentets, som har visat sig blivit en skattkammare. En snabb sökning gör att jag hittar en knippe mogna viner. Just den här ligger Granqvist vinagentur och ruvar på.



Les Vignerons de la Palme återfinner du i området Languedoc-Roussillon och dess distrikt Fitou. Det är en egendom vars historia sträcker sig mycket långt tillbaka i tiden och som är en utmärkt representant för de typiska viner som produceras i detta distrikt. Vinet är framställt till 60% av Carignan , Grenache Noir (20%) och Mourvedre (20%). Druvorna till detta vin har skördats på ett 25 hektar stort område. Totalt omfattar egendomen 380 hektar.


Superläcker mogen doft. Katrinplommon, läder och choklad. Vackert animalisk i sin ton. Doften växlar intryck flera gånger. Kraftig lägereld. En känsla av blöt Karl-Johan svamp, i positiv bemärkelse. Ett svagt intryck av syra från clementiner.

I munnen är smaken mogen och god. Katrinplommon och russin. Litet rökig och fatig med en hel del choklad. En kort stund får jag liknelser av "lättare Amarone-russin" i smaken. Även mörka körsbär i hemgjord chokladsås. OK syra och utmognande tanniner. Ett rätt så långt avslut med animaliska drag.


Härligt gott vin om man som jag gillar den mogna smaken. Tänk att man kan köpa ett 12 års gammalt vin från Fitou för blott 119:-.



Pris 119:-


Inga kommentarer: