tisdag 6 juli 2010

Spontanproving med grabbarna

I helgen blev det en härlig provning med goda vänner ute i stugan. När sommarvärmen var som högst körde vi en "ta me en valfri flaska" -provning med flera dopp i sjön, grillning och långa samtal runt levande ljus i sommarnatten. Just att köra det här temat är hur spännande som helst, för man vet aldrig hur det ska sluta. Kvällens uppställning blev just sällsamt lyckad. Självklart provade de andras viner blint, det blir så mycket svårare då. Även om jag får lov att skryta lite så plockade vi både några ursprung och några druvor. Riktigt roligt, men först delade vi på en flaska mousserande rosé som inte behöver beskrivas mer än att det var sött och hade toner av piggelin-päron och körsbär. Inte något att längta till igen.



2007 Casorzo Spumante Dolce Aromatico Rosé, SB 76087, 105:-


GLAS 1


Doften är först läckert animaliskt och mörk. Här finns inslag av grön paprika, jordgubb och blåbär, men det var när vinet hade en något lägre temperatur. När det blev något varmare på grund av den höga utomhustemperaturen så växlade doften över till mer körsbär och andra lite röda bär. Här trängs dyra ekfat med en vacker blomsterrabatt. Doften påminde mig om när jag provade Guidalberto. Mycket läcker!


Smaken går definitivt åt det mörka hållet med finkorniga dock tydligt kännbara tanniner. Dyra och nya fat. Hög och fräsch syra. Massor med körsbär men också en känsla av röda söta smultron. Avslutet är långt och supergott.


2004 Capezzana Ghiaie della Furba, SB 94190, 295:-

Ett fantastiskt gott vin som flera andra bloggare skrivit gott om, läs här och här. Där kan även läsas massor av annat matnyttigt om producenten och vinet. Druvmixen är iallafall 60% cabernet sauvignon, 30% merlot och 10% syrah. Stort tack till Patrik för denna flaska.

GLAS 2


Ahhh, så druvtypisk. Helt underbar doft som förför den mest hårdbarkade mannen till skratt. Mogna jordgubbar blandas med kaffe och läder så att det blir den där sötfruktiga svår definierade doften. I munnen följer vinet doftens inslag på ett mycket snyggt och sensuellt sett. Vinet är proffsigt gjort med fin syra, kontrollerad alkohol, ren frukt och bara så där supergod.


2007 Vosne-Romanée, Albert Bichot, SB 95881, 359:-

Pinot Noir när den är som bäst för mig. Snårig djungel Bourgogne, men ibland får man uppleva mästerverk. Tack Lasse för den flaskan.


GLAS 3


Wow, när vi doftar på vinet är det som om någon tagit och fyllt en näve nymald svartpeppar och kört upp det i fejset på dig. Här finns också ett helt land av örtkryddor. Smaken är lika stor på svartpeppar och örter som doften. Det är väldigt svårt att plocka ut något annat ur smaken, pepparn finns överallt. Det här kan bara vara ung syrah från Rhone utbrister vi! Frukten är mörk och kryddig, kanske att avslutet är något kort. Det här vinet vinner helt klart på att få ligga ngra år. Just idag är det det här vinet som passar bäst till grillad striploin.




Några andra som kanske inte hittade pepparn i vinet men väl örterna är Finare Vinare, läs gärna det här. Tack Agne för denna flaska.



GLAS 4


Oj, oj, oj. Här var det moget så det förslår. Om förra vinet överskuggades av svartpeppar, så har du här näsan nerkörd i ett Sun maid russin paket! Herregud, det är svårt att överhuvudtaget känna något annat, men helt klart är den mogen och frukten känn söt. En skymt av lösningsnedel hittar ut ur russinpaketet också. Smaken är mogen nästan dessertlik, som port eller mogen amarone. Det är just det som blindprovarna tror att det är också, mogen amarone. Bakom russinen i smaken finns körsbär i likör också. Toklångt avslut.


2000 Simposio, Vino Nobile di Montepulciano, Slutsålt, (165:- mars 2004)

Ok, ett glas räckte för mig. Ett annorlunda vin som inte passar alla i den här fasen. Mer ett meditationsvin än matvin. Ett vin från min egna källare. En annan som provade samma vin förra året var Vintresserad, läs gärna mer om det här.



BONUSVIN


Läcker ung doft med mycket vanilj men också en magisk god nougatmousse som tyvärr försvinner efter någon timme karaffen. I övrigt en vacker blommighet och fräscha inslag av nypon. I munnen har vinet en rejält hög syra med tydligt syrliga körsbär som blandas med blommor. Balans mellan frukt, alkohol och tanniner. Fräscht och läskande gott!



Även här har förstås Finare Vinare hunnit prova, läs mer om producenten och storyn bakom det här vinet här. Tack Patrik för den här flaskan.


Sådär ja, då var den provningen avklarad, men så bra den var. Alla viner udda på sitt sätt. Jag är oerhört tacksam över att ha såna här goda vänner med mig. Tack ska ni ha, vi gör väl om det?

Hoppsan, jag ser att jag glömt ett bonusvin. Nåväl det får komma med i en egen post senare i veckan....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tja. Tack för härlig, brokig och rolig provning. Skickligt också att du beställt bra väder. Särskilt tack för de fantastiska hemgjorda Salciccia som efter att ha vilat en stund på grillen gav ett bestående smak-avtryck i gomseglet. Bland de flytande godsakerna var det nog Bourgogne som lockade fram det allra största leendet hos mig. Var inne på Marlborough för mixen av kraft och elegans. Så fel man kan ha men vad gör väl det en kväll som denna? Patrik

Micke sa...

Hej Patrik.
Tack själv. Vädret var perfekt, måhända att vinerna blev lite för varma, men vad gör väl det. Salciccian var kalas, det blir mer av den varan. Jag är helt med på din linje, Bourgogne, så fort jag tänker på det vinet fylls min gom med smakintrycket igen. Ahh, så gott.