torsdag 20 maj 2010

2007 Chocapalha Reserva



Nya bekantskaper från Portugal. En kvinnlig vinmakare som får stor uppmärksamhet i sitt hemland, Sandra Tavares da Silva. 1987 köpte Sandras föräldrar en egendom bestående av 45 hektar. Allt var förfallet och i väldigt dåligt skick eftersom gården inte brukats på över 30 år. Man var tvungen att plantera om alla vinstockarna. År 2000 blev Sandra färdigutbildad vinmakare och samma år var standarden på druvorna så pass hög att det första vinet kunde produceras. Under veckorna arbetar Sandra som vinmakare hos prestigefyllda Quinta Do Vale Dona Maria, helgerna spenderar hon på Chocapalha.


Druvblenden består av Touriga Nacional, Tinta Roriz och Syrah. Vinet har legat på franska ekfat i 19 månader.


Doften ger igen tvekan på att här har används riktligt med ekfat. Med faten kommer massor smörkola. Trevlig ton av brasa och rök. Fylld med mörk lite sötaktig frukt. Inslag av nötter skänker glädje.


Oj, hade jag provat det här vinet blint hade gissat på Sydafrika. Smaken är gigantisk på stor lägereld med tillhörande rök. Efter hand minskar det rökiga och i de sista glasen är det väldigt likt en högextrakterad grenache, med gräddiga och smöriga hallontoner. Men visst finns eken där, och då också smörkola och vanilj. Mörka bär som drar till en spets av "svarta hallon". Vinet är sötfruktig men med Gamla världen-syra som håller upp vinet. Avslutet är långt och fatigt.




Inga kommentarer: