söndag 9 maj 2010

2005 Solanes (Priorat)


Efter en blöt och kall helg med focus på barnens idrottsaktiviteter, så kan man äntligen landa med ett basvin från Priorat. Vinet produceras av Cims de Porrera, ordet Cims lär betyda bergstopp och det är från dessa bergstoppar runt byn Porrera som man hämtar de hårt kämpande druvorna. Firman grundades 1996 av familjen Peréz som är en av pionjärerna i området. Druvmixen är 40% carinyena, 30% garnatxa, 15% cabernet sauvignon och 15% merlot och syrah.

Doften är fruktig med tydligt jordiga inslag. Här finns de där mineralerna som jag tycker mig alltid finna i Priorat. En hel del vägdamm blandas med körsbärskärnor, jordgubbar och torr, mörk choklad
.
I munnen är vinet stramt och smakrikt. Här känns faten igenom, men allra tydligast är körsbärskärnor, något som jag också vanligtvis alltid hittar i Priorat. Känslan av att ha andas in vägdamm hänger med från doften. Lite tobak blandas med torr, mörk choklad. Tanninerna är inte övertydliga men närvarande och är små och finkorniga . Alkoholen säger 14´5% och det känns tydligt. Avslutet är ok med ett torrt och kärnigt avtryck.

Vinet är inte en smekning utan kräver lite av sin provare, men det gör å andra sidan alla Prioratviner. Att vinet uppvisar mineraler gör att det får en personlighet och ursprungskänsla, vilket är till fördel. Det är inte på något vis ett stort vin, men helt klart välgjort och ett bra exempel på hur en Priorat kan smaka som, utan att behöva hosta upp allt för mycket pengar.

2005 Solanes, Priorat, Spanien, SB 2716, 179:-

Inga kommentarer: