lördag 15 augusti 2009

2005 Jones Road Pinot Noir




Familjen Frewer anlade vingården Jones Road 1979 i Somerville i Mornington Peninsula. En vacker vingård med utsikt över havet och Westernport Bay. Denna vingård har de sålt då de inte tyckte att dess mikroklimat var perfekt och de arbetar nu med 4 vingårdar och äger tre av dessa själva. Den vingård de inte äger själva heter Morning Star Estate och började planteras av Franciscanska munkar 1960. Utanför deras Cellar Door ligger deras 6 acre stora vingård som planterades för mer än 20 år sedan. 1995 planterade Rob två vingårdar på östkusten och de kallas för Frog Mouth och Grace. Rob och många med honom anser att Mornigtons bästa Chardonnay viner kommer från Moorodock Flats i det bältet där Jones Road ligger. Klimatet i Mornington Peninsula är maritimt och svalt. Detta ger en lång hängtid och utmärkt för Pinot Noir, Pinot Gris och Chardonnay druvor. Familjen sköter gården mycket noggrant där Rob Frewer med sin son Matthew jobbar hands-on, självfallet beskär man för hand och handskördat där skördeuttaget hålls mycket lågt. Man kyler druvorna direkt de plockas, handplockas, innan de kommer in till vineriet. Druvorna körs sedan till Sticks Winery i Yarra Valley, ett modern vineri med den senaste utrustningen av pressar och temperaturkontrollerade tankar. Travis Bush är vinmakare.


Man jäser varje år runt 25 % med stjälkarna med. Man kallmassererar först druvorna 5 dagar och väntar på att vildjästen skall kicka igång jäsningen. I dag är det bara den populära MV6 klonen som används till deras Pinot Noir viner. Men man har planterat Dijonklonen 777 och väntar bara på att stockarna skall få lite ålder. Den stora fördelen med den gamla MV6 klonen och anledningen till att den är så utbredd är att det är en klon som mognar sent och med en längre hängtid på druvorna så får man mera komplexitet i vinet.MV6 är känd som ”The Mother Clone” och anses härstamma från Clos de Vougeot i Bourgogne.
Källa Divine.





Stor rätt sötfruktig doft av mogna jordgubbar. Läckra toner av knäck och kola. Efter en stund växlar doften över till ett annat spår där tonerna går åt mocca och kaffe. Ännu lite senare byter vi spår igen och nu är det ljuvliga toner av romerska bågar som gäller.

I munnen känns ett av de druvtypiska draget igen, solmogna jordgubbar. Klart känns att ursprunget inte är Frankrike utan att det har en varmare växtplats. Den sammetslena munkänslan ger mocca och smörkola. Vinet är sensuellt sammetslent med en liten hetta i avslutet. Smakabra!



2005 Jones Road Pinot Noir, Australien, SB 89480, 219:-

Inga kommentarer: