onsdag 8 april 2009

2001 Castello di Fonterutoli vs 2005 Morone

Igår blev det ännu en lyckad kväll när Patrik och Carina titta förbi. Med sig hade de förutom ett fantastiskt gott humör också en flaska vin och lite delikatesser. Som vanligt fick dom prova min flaska blint och jag deras.


I glas nummer 1.

Färgen är mörk röd. Doften är mörk och murrig. En hel del lakrits i första attacken. Sen brända toner och en massa fat. På det lite rostade toner, kanske lättrostat kaffe. Mörka frukter och bär, så som plommon, svarta vinbär, svart vinbärsnickel och fikon. Även en svag pust av apelsin/citrus. Wow, vilken fantastisk doft. Vi går igång alla tre. Smaken ger ifrån sig mogen frukt, körsbär, fikon och plommon. Vinet har kvar sin stramhet om än med en viss rundad mognad. Avslutet är ljuvligt gott.

Svar: 2001 Castello di Fonterutoli, 279:-

Vinet är underbart. Patrik hyllar det och säger ett av de bästa vinet han provat hittills iår. Jag är beredd att hålla med, åtminstonde på doften. Patrik lyckas också återuppta sin stolthet, som sist blev lite naggad i fallet om merlon, då han gissar på en mogen italienare. Bra jobbat.

Läs mer här om på deras hemsida.




Glas nummer 2.

Ljusare i färgen än glas nr 1. Oj, här snackar vi knäck och kola i doften. Så till den milda grad att det nästan skymmer andra dofter, men vi hittar ändå en bärighet, pur-ung frukt, lite citrus även här, mandelmassa och lite örter. Smaken är ursträv och riktigt stram. Vi nämner också omogna svarta körsbär, lite blåbär och peppar.

Svar: 2006 Morone Vino Nobile di Montepulciano, 169:-

Den här behöver absolut vila, gärna i ett par år innan det är dags igen. Här får min solthet sig en törn. Jag tycker mig känna igen det knäckiga och fräscha frukten samt den rejält strama smaken med pepparen och gissar till slut på en ung Côte Rôtie. Ha, så fel man kan ha. Vinet landade på hyllorna nu i april och ska finnas kvar i ca ett år, så det blir nog att köpa in ett gäng och stoppa undan. För gott var det.

Läs mer här på deras hemsida.



Tack Patrik och Carina för ännu en mycket trevlig kväll. Vi måste bestämma ett nytt datum snart.

Inga kommentarer: