söndag 26 oktober 2008

2001 Domaine L´Aiguelière Côte Dorée

Tryffelsvinen är duktiga på att sniffa fram goda sydfransoser. Här ett vin som jag köpte för ett par år sedan. Är lite tveksam på att prova det. Kanske är det ännu för ungt? Kanske är det rejält strävt? Kanske är det i en tunnel? Det enda sättet är väl att helt enkelt dra ur korken och prova!

Enligt importören är vinet gjort på Syrah från 80 år gamla vinstockar. Skördeuttaget ligger endast på ynka 20 hl/ha. På D. l´Aiguelière gör man sina viner i traditionell stil men med moderna metoder. 100% ny ek, ingen filtrering.

Jag häller vinet i karaffen och låter den stå i ca 3 timmar.

Doften är fylld med fikon och läder. Även en hel del mörka körsbär, dock inga syrliga sådana utan solmogna körsbär. Det finns en underbar animalisk doft över vinet. En näve blandade nötter kan jag hitta också. Sen finns det en lite lustig men god ton av pelagon? Det här lovar riktigt mycket. Mums!

Smaken följer doftens linje med fikon, läder och mörka körsbär. Vinet levererar en härlig balans mellan frukt, syra och alkohol. En viss mognad tittar fram i avslutet och tanninerna är nerslipade. Efter yttligare några timmar och det sista glaset byts körsbären ut mot röda vinbär.

Slutsatsen blir att det var helt rätt läge att prova denna godbit. Undra när nästa flaska ska korkas?

2001 Domaine L´Aiguelière, Frankrike, ca 200:-



Inga kommentarer: