måndag 18 augusti 2008

2005 Penfold´s Winemaker´s Selection & Poliziano Rosso di Montepulciano


Första kvällen i Falkenberg hos Jocke och Tine i deras nyinköpta prästgård. Ett fantastiskt hus som de nu lägger ner hela sin själ på. Bl a så finns där i källaren ett embryo till vinkällare. Storleken är dock inte något smått. Jocke och jag räknade lite snabbt bland hyllorna och fick det till att det får plats ca 1600 flaskor. I perfekt temperatur. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk. Vi kastar oss in för att direkt prova några i Tyskland nyinköpta vardagsviner.




Penfold´s Winemaker´s Selection Shiraz/Cabernet 13,5% är för mig tidigare okänd. En närmare presentation av Penfold´s tror jag inte är nödvändig. Den här betalada han runt
€ 10 för.


Doften är riktigt sötfruktig, syltig. En hel del mörka bär, framför allt blåbär ploppar upp. En lätt touch av vanilj tittar fram också. Kan det vara från ekfaten tro?


Smaken är även den full med söt mogen frukt. Toner av mörka bär med betoning på blåbärssylt gör sig tydligt. En trevlig pepprighet i avslutet höjer intrycket av vinet. Annars är det ett rätt kort slut. Vi är överrens om att det är lite endimensionellt, men säkert gott som " grillvin".



Poliziano Rosso di Montepulciano 13,5% blir lite av kvällens räddning. Poliziano har levererat stora vinupplevelser tidigare, jag tänker på deras Asinone bl a. Här är det inte det ädla vinet Vino Noble di Montepulciano utan det lägra klassade Rosso di Montepulciano vi nu ska prova. Rosso di M beteckningen kom till 1987 för viner som inte har Vino Nobile-klass. I de här vinerna är det Sangiovese som dominerar, eller som den kallas i Montepulciano Prugnolo Gentile.



Doften på vinet är först näst intill obefintlig. Enbart en lite kemisk eller metallisk doft smyger sig fram. Det här skrämmer oss lite grann. En timme senare har den till slut öppnat upp sig betydligt. Nu finner vi körsbärskärnor ( dock inte kärva ), choklad och lite vägdamm. I bakgrunden finns den där lite metalliska diften kvar. Den vill inte ge sig. Det närmaste vi kan beskriva den är järnoxid. Här kanske Gary Vaynerchuck skulle använda uttrycket rostiga spikar?

Smaken är läskande medelfyllig. Tydlig på körsbärskärnor, rönnbär och vägdamm. Järnoxiden fladdrar snabbt förbi i mittsmaken. Eftersmaken är rejält uttorkande. Det stör kanske lite i början, men när vi vant oss känns det som en befrielse i jämförelse till det tidigare vinets syltburk. Det här vinet vinner kvällens batalj. Tack Jocke för upplevelsen.




2005 Penfold´s Winemaker´s Selection, Australien



2006 Poliziano Rosso di Montepulciano, Italien


Inga kommentarer: