torsdag 14 augusti 2008

2004 Cuveé des Ardoises





Château des Erles i franska Fitou levde en ganska undanskymd tillvaro. Men så träffade ägarinnan Marie-José Lahore 2001 de bägge bröderna Jacques och Francois Lurton (legendariska vinmakare), och framställer nu tillsammans mycket tilltalande och personliga viner. Totalt är egendomen på 80 hektar. Jordmånen består inte bara av skiffer utan här finns också järnrik lera och kalksten. överallt är jorden mager. " Vinrankan lider hela tiden ", säger Marie-José. Vingården är planterade med Carignan, Grenache och Syrah. Garignan är obligatorisk till minst 30% i Fitou. Cuveé des Ardoises, ett namn som anspelar på skifferjorden ( skiffer kan på franska heta både schiste och ardoise ). Men en ardoise är också en griffeltavla, och på en sån skriver man ju ofta dagens meny på franska restauranger. Så kanske vill bröderna Lurton med detta namn visa att man helst ska äta mat till vinet. Etiketten har ritats av Francois Lurton och drar till sig min blick tycker jag. Vinet har lagrats 12 månader på 1 och 2 år gamla fat.




Doften har en trevlig ton av röda bär. En liten eldighet finns där. Trots sina 13% bara. En svag doft av vanilj som är läcker. Men tydligast är doften av örter. Rosmarin och timjan har jag nerklottrat i anteckningsboken. Nu i efterhand när jag läser om vingården står det att det växer mycket timjan och rosmarin bland vinrankorna. Kul att det så tydligt återfinns i vinet. Snacka om terroir.



Smaken är som doften. här finns dom där timjan- och rosmarinbuskarna. Lite vanilj. En hel del röda goda bär. Eftersmaken är lite varm och lämnar en torr munkänsla. Ett eget och kul vin, absolut ingen fruktbomb utan mer gamla skolan.



2004 Cuveé des Ardoises,Fitou,Frankrike, 99:-


Inga kommentarer: