söndag 6 april 2008

2005 The Footbolt Shiraz

Jag tycker att d´Arenbergs viner ofta är personliga. Skiljer sig en aning ur den breda Aussie-floden. Chester Osborn hör till de mer aktade vinmakarna i Australien. Jag har ännu inte fått möjligheten att prova deras prestigevin Dead Arm Shiraz. Namnet på det här vinet Footbolt ska enligt etiketten komma från grundaren Joseph Rowe Osborn´s häst -Footbolt. Som genom att vinna 6 lopp i rad bidrog till att hjälpa Joseph att starta företaget d´Arenberg.
Vinet kommer från McLaren Vale som ligger söder om Barossa Valley i South Australia. Här mellan havet och Mount Lofty-bergen är klimatet varmt och emellanåt torrt. Jordmånen består mest av kalk och järnrik lera.


Hur var det då? Jo, doften är tydlig på mint, eucalyptus. Härligt murrig på söt frukt. Stor doft. Jag hittar också katrinplommon och svarta vinbär. Smaken är lättillgänglig, lättflörtad men ändå rätt enkelspårig. 14,5% är snyggt inbakad i frukten och det söta frukten i doften är tacksamt utbytt till ett litet syrligt slut. Komponenterna: katrinplommon. mint och till viss del choklad kommer fram i smaken. Jag måste ändå tycka att doften är mer spännande än smaken.


2005 The Footbolt Shiraz

Inga kommentarer: