onsdag 26 mars 2008

2005 Zöbinger Heiligensteiner





Finns det nåt godare än ung riesling? Inte just ikväll iallafall. Jag har provat det här vinet förrut. Det ska bli spännande att följa det här vinet i sin mognad. Om jag har karaktär och tålamod.


Producenten för detta Österrikiska vin heter Weingut Bründlmayer och det var hans föräldrar som startade detta företag. 1980 tog Willi och hans fru Edwige över. Idag har de 60ha vinodling i distriktet Kamptal som ligger i regionen Niederösterreich. Stora arealer är planterade med Österrikes paraddruva Grüner Veltliner. Men det är hans Riesling som gjort honom berömd. Här prioriteras ekologisk harmoni. Utsett till Årets vinhus 2007 i en omröstning bland Sveriges vinjournalister.



Hur var vinet då? Jo, färgen är ljust gul. Doften är underbar. Stor på petroleum. Mineraler. Pomelo. Och en viss rökighet. Smaken är frisk, torr men ändå druvsöt. Hög syra. Petroleum. Mineraler. Lätt rökig. Vinet lämnar en lång, mycket god eftersmak kvar i munnen. Slutsats, Köpa en hel låda nästa gång. Måste prova hans Alte Reben och Lyra.


Självklart mumsade jag i mig en halv Reblochon de Savoie Le Farto. Hur god är inte denna kittost från östra Frankrike!!



2005 W.Bründlmayer Riesling Zöbinger Heiligenstein

Inga kommentarer: